• Kości schabowo-karkowe wędzone 1,5 kg
• Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500 g
• Cebula 5 szt.
• Liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach po 4 szt.
• Majeranek 1 łyżeczka
• Czosnek 9 ząbków
• Grzyby suszone Forrest 20 g
• Woda 3 l
• Por biała część 1 szt.
• Ziemniaki 1 kg
• Olej 100 ml
• Śmietana 36% 200 ml
Dodatki:
• Sól, pieprz – do smaku
• Olej porowy – do smaku
• Chipsy ziemniaczane - do dekoracji
Wędzone kości, włoszczyznę, 1 cebulę, przyprawy, 5 ząbków czosnku, suszone grzyby umieść w garnku. Zalej zimną wodą, wstaw na palnik. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 2 godz. Po tym czasie wywar odcedź – powinno wyjść 2,5 l.
Pozostałą cebulę, por i 4 ząbki czosnku pokrój w kostkę, a ziemniaki w plastry. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, por i czosnek, po kilku minutach dodaj pokrojone ziemniaki. Wszystko zalej wywarem i gotuj, aż warzywa zmiękną – w szczególności ziemniaki. Dodaj śmietanę, zagotuj. Całość zblenduj na krem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania:
Zupę przelej do talerzy i podaj skropioną olejem porowym. Krem możesz udekorować chipsami ziemniaczanymi.