• Filet z okonia morskiego 120 g
• Pietruszka 1 kg
• Szalotka 3 szt.
• Czosnek 4 ząbki
• Tymianek 4 gałązki
• Ziele angielskie- do smaku
• Liść laurowy - do smaku
• Limonka 50 ml
• Śmietana 100 ml
• Bulion warzywny 1 l
Dekoracje:
• Pomidorki cherry
• Mikroliście
• Limonka
Pokrój pietruszkę, szalotkę i czosnek na mniejsze kawałki. Następnie przesmaż delikatnie warzywa i dorzuć przyprawy (tymianek, ziele angielskie, liść laurowy), podlej bulionem i gotuj do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągnij przyprawy i dodaj śmietanę oraz limonkę, a następnie dokładnie zmiksuj na gładką masę. Zamarynuj pomidorki cherry w oliwie cytrynowej, soli i pieprzu, a następnie wyłóż na blaszkę. Piecz w 140℃ do zarumienienia skórki. Filet z okonia morskiego przesmaż na oliwie, dopraw solą i pieprzem młotkowanym.
Sposób podania:
Całość podaj w głębokim talerzu - do talerz wlej krem, rybę wyłóż na górę wraz z dodatkami.