Kategoria: Zupy
6 osób
Składniki
- Marchew 500 g
- Curry 10 g
- Bulion warzywny 1 l
- Śmietana 50 ml
- Przegrzebki 18 szt.
- Trawa cytrynowa 2 szt.
- Pietruszka - kilka listków
- Sól, pieprz czarny, cukier - do smaku
- Kardamon - kilka ziaren
- Masło
Przygotowanie
Marchew upiecz z masłem w piecu na złoto. W garnku, na wolnym ogniu, smaż curry, dodaj upieczoną marchew i zalej bulionem. Dodaj przyprawy: trawę cytrynową, kardamon, najlepiej w specjalnym stalowym koszyczku (dzięki temu łatwiej będzie się ich pozbyć, przed blendowaniem zupy). Całość gotuj do miękkości, dopraw i zblenduj. Następnie przetrzyj przez sito i dolej śmietanę. Przegrzebki usmaż na maśle, dopraw i ułóż w talerzu tak, by nie zanurzyły się całe w zupie. Zupę udekoruj natką pietruszki.