Przejdź do głównej treści
Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morzaGazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Kategoria: Zupy

Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza

10 osób
Składniki

Gazpacho:
• Pomidory 1 kg
• Ogórki zielone 2 szt.
• Papryka czerwona 1 szt.
• Papryka zielona 1 szt.
• Papryka żółta 1 szt.
• Czerwona cebula 250 g
• Ocet – do smaku
• Sos tabasco – do smaku
• Sól, pieprz – do smaku
• Czosnek świeży 4 ząbki
• Oliwa 100 ml

Chłodnik ogórkowy:
• Ogórek 1 kg
• Cukinia 1 szt.
• Awokado dojrzałe 1 szt.
• Liście mięty 1 garść
• Sok z 1/2 limonki
• Papryczka chili 1/3 szt.
• Migdały w płatkach Cook Basic 1 garść
• Sól, pieprz – do smaku

Owoce morza:
• Przegrzebki 10 szt.
• Krewetka 16/20 10 szt.
• Purée z yuzu Ponthier 100 ml
• Ośmiornica 10 macek (ok. 400 g)
• Wino czerwone do gotowania Campi Reali 200 ml
• Małże 10 szt.
• Wywar rybny
• Szafran nitki Arco

Przygotowanie

Gazpacho:
Pomidory i ogórki obierz, wydrąż miąższ. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, usuń gniazda nasienne. Obierz cebulę czerwoną. Wszystkie warzywa zmiksuj, dodaj przyprawy.

Chłodnik ogórkowy:
Ogórki i cukinię obierz, wydrąż środki. Tak przygotowane włóż do Thermomixa razem z resztą składników i zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Owoce morza:
Przegrzebki obsmaż na maśle z czosnkiem. Krewetkę zamarynuj w purée yuzu i oliwie czosnkowej. Ośmiornicę ugotuj w winie. Małże podduś w wywarze rybnym z szafranem.

Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morzaGazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Czego szukasz?
Zamknij
Gazpacho i chłodnik ogórkowy z owocami morza
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu