Przejdź do głównej treści
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Nowość
Kategoria: Zupy

Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille

10 osób
Składniki

Bouillabaisse:
1 kg porcji na bulion 
200 g selera naciowego
100 g marchwi
200 g pora
250 g fenkułu
20 g czosnku
1 kg pomidora
200 ml białego wina
100 g koncentratu pomidorowego 
4 gałązki tymianku
6 l wody
5 liści laurowych
1 gwiazdka anyżu
Sól, pieprz - do smaku

Dodatki do zupy:
600 g plamiaka/łupacza 
600 g kalmara panierowanego 
600 g ziemniaka grillowego 
500 g chleba Pochon 

Sos Rouille:
400 g majonezu 
40 g czosnku
0,5 g szafranu 
2 g papryki ostrej 
15 g octu białego winnego 
Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Warzywa porządnie umyj i pokrój w mniejsze części. Porcje na bulion piecz w temp. 200°C przez 15 min. Warzywa przesmaż na złoty kolor. Dodaj przecier pomidorowy i przesmaż przez kolejne 2/3 min. Zalej winem i odparuj o połowę. Dolej wodę, dodaj upieczone porcje i przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 3 godz. Całość lekko zmiksuj i przecedź przez gęste sito, mocno przeciskając. Dopraw zupę do smaku.

Dodatki:
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Obgotuj w osolonej wodzie. Kalmary usmaż. Rybę pokrój w kawałki, dopraw i sparz przez 2 min. w gorącej zupie. Z chleba zrób tosty i zgrilluj.

Rouille:
Zmiksuj wszystkie składniki i dopraw do smaku.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Czego szukasz?
Zamknij
Bouillabaisse z grzanką i sosem Rouille
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu