Nowość
Kategoria: Z kalendarza 2025
1 osoba
Składniki
- Mix sałat z rukolą Horeca Fresh
- Mango ½ szt.
- Fenkuł ½ szt.
- Jalapeno 2-3 szt.
- Tofu ½ szt.
- Pesto kolendrowe 80 g
Marynowane tofu:
- Olej 100 ml
- Olej sezamowy 25 ml
- Pasta Doenjang 15 g
- Gorąca woda 25 ml
- Prażony sezam 20 g
- Tofu wędzone ½ szt.
Pesto kolendrowe:
- Kolendra świeża 100 g
- Ząbek czosnku 1 szt.
- Sok z 1 limonki
- Płatki drożdżowe Cook Vege 10 g
- Oliwa (może być smakowa, np. cytrynowa) 150 ml
Przygotowanie
Warzywa:
Umyj warzywa, mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Fenkuł pokrój na mandolinie na 2 mm plastry, włóż do miski z lodem i zimną wodą, zostaw na minimum 2 godz. Jalapeno zgrilluj i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj, skrop oliwą i posól solą w płatkach. Ułóż dekoracyjnie na talerzu.
Tofu:
Natnij skórkę tofu w kratkę. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Powstałą marynatą zalej tofu i pozostaw na min. 6 godz. do marynowania. Po tym czasie zdejmij nadmiar marynaty i opal skórkę palnikiem. Pokrój w preferowany kształt do serwowania.
Przygotowanie pesto:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.