Przejdź do głównej treści
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowymSałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Nowość

Sałatka z mango, fenkułem, tofu i pesto kolendrowym

1 osoba
Składniki
  • Mix sałat z rukolą Horeca Fresh
  • Mango ½ szt.
  • Fenkuł ½ szt.
  • Jalapeno 2-3 szt.
  • Tofu ½ szt.
  • Pesto kolendrowe 80 g

Marynowane tofu:

  • Olej 100 ml
  • Olej sezamowy 25 ml
  • Pasta Doenjang 15 g
  • Gorąca woda 25 ml
  • Prażony sezam 20 g
  • Tofu wędzone ½ szt.

Pesto kolendrowe:

  • Kolendra świeża 100 g
  • Ząbek czosnku 1 szt.
  • Sok z 1 limonki
  • Płatki drożdżowe Cook Vege 10 g
  • Oliwa (może być smakowa, np. cytrynowa) 150 ml
Przygotowanie

Warzywa:
Umyj warzywa, mango obierz i pokrój w cienkie plastry. Fenkuł pokrój na mandolinie na 2 mm plastry, włóż do miski z lodem i zimną wodą, zostaw na minimum 2 godz. Jalapeno zgrilluj i pokrój w plastry. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj, skrop oliwą i posól solą w płatkach. Ułóż dekoracyjnie na talerzu.

Tofu:
Natnij skórkę tofu w kratkę. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Powstałą marynatą zalej tofu i pozostaw na min. 6 godz. do marynowania. Po tym czasie zdejmij nadmiar marynaty i opal skórkę palnikiem. Pokrój w preferowany kształt do serwowania.

Przygotowanie pesto:
Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowymSałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Czego szukasz?
Zamknij
Sałatka z mango, fenkułem,  tofu  i pesto kolendrowym
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu