Nowość
Kategoria: Z kalendarza 2025
6 osób
Składniki
Biga:
- Mąka pszenna Petra 0101 1 kg
- Woda 500 g
- Drożdże świeże 5 g
Ciasto właściwe:
- Biga 1505 g
- Woda 300 g
- Sól 25 g
- OIiwa extra virgin 25 g
Dodatki:
- Mozzarella inBianco
- Sos z czerwonych pomidorów La Regina
- Pancetta Copata Ristoria
- Pomidorki żółte i czerwone podsuszane Gran Gusto
- Bazylia
Przygotowanie
Biga:
Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie bigę przełóż do kuwety i przenieś do lodówki na 24 godziny.
Ciasto na pizzę:
Do dzieży przełóż bigę. Zacznij wyrabianie ciasta powoli, dolewając wodę. Pod koniec mieszania dodaj sól i oliwę i kontynuuj mieszanie do momentu uzyskania temperatury ciasta 23°C. Przełóż je na blat i pozostaw do odpoczynku na 30 minut. Podziel ciasto na kulki o wadze 240-280 g. Wypiekaj 2-3 godziny w temperaturze 400-460°C.
Po wypieczeniu z czerwonym sosem dodaj porwaną mozzarellę, pancettę copatę i żółte i czerwone pomidory. Na koniec ułóż bazylię i skrop oliwą.