Przejdź do głównej treści
Mazesoba – ramen bez bulionu
Mazesoba – ramen bez bulionuMazesoba – ramen bez bulionu
Nowość

Mazesoba – ramen bez bulionu

1 osoba
Składniki
  • Kukurydza kolby mini  Woku 2 szt.
  • Krewetki 31/40 surowe bez ogona obrane Sea Story 5 szt.
  • Grzyby shitake suszone Woku 2 szt.
  • Imbir 15 g
  • Olej sezamowy 5 g
  • Kombu dashi 10 g
  • Sos sojowy 10 ml
  • Mirin 20 ml
  • Bambus nitki Woku 30 g
  • Czosnek siekany Asian Choice 15 g
  • Sake 20 ml
  • Pasta miso 20 g
  • Masło 20 g
  • Skórka z cytryny
  • Cukier brązowy 10 g
  • Makaron błyskawiczny Woku 250 g
  • Szczypiorek, sezam - do dekoracji
  • Liść kombu - opcjonalnie
Przygotowanie

Kukurydzę odsącz z zalewy. Rozmroź i pokrój krewetki.

Shitake namocz w zimnej wodzie przez około godzinę. Następnie wyjmij z wody i pokrój w plasterki.

Dla wyrazistszego smaku grzyby i kukurydzę można przesmażyć na oleju sezamowym z dodatkiem np. imbiru lub krewetek.

Wodę z moczenia grzybów dopraw odrobiną kombu dashi, sosem sojowym i mirinem. Opcjonalnie dodaj liść kombu na koniec i zaparz.

Do przygotowanego bulionu wrzuć pędy bambusa, zagotuj i zostaw, aby bambus przeszedł smakiem sosu.

Przygotowanie sosu: 
Przesmaż czosnek na oleju sezamowym, dodaj odrobinę sake do odparowania, następnie pastę miso, wymieszaj. Dopraw sosem sojowym i zagęść masłem. Proporcje masła do pasty miso to 1:1, na ½ sosu sojowego. Na końcu dopraw odrobiną skórki z cytryny i brązowym cukrem.

Makaron wrzuć do gotującej się wody. Jak będzie gotowy, odcedź i wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem.

Makaron ułóż w talerzu. Na wierzch ułóż kukurydzę, grzyby, krewetki i marynowanego bambusa.

Udekoruj świeżym szczypiorkiem i sezamem.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk
Mazesoba – ramen bez bulionuMazesoba – ramen bez bulionu
Mazesoba – ramen bez bulionu
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Mazesoba – ramen bez bulionu
Czego szukasz?
Zamknij
Mazesoba – ramen bez bulionu
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu