Przejdź do głównej treści
Chirashi – sushi bowl
Chirashi – sushi bowlChirashi – sushi bowl
Nowość

Chirashi – sushi bowl

1 osoba
Składniki
  • Ryż do sushi Zen 80 g
  • Mirin - zaprawa do ryżu 30 ml
  • Tuńczyk red saku 60 g
  • Łosoś 40 g
  • Awokado ½ szt.
  • Goma wakame sałatka 30 g
  • Kiełki groszku
  • Daikon marynowany (takuan) 1 szt.
  • Tykwa marynowana Zen 20 g
  • Kombu 1 liść
  • Czarny sezam do dekoracji
  • Wasabi Zen 10 g
  • Sos sojowy w stylu japońskim LKK
Przygotowanie

Ugotuj ryż w szybkowarze tak samo jak do sushi. Gdy odparuje - dodaj zaprawę do ryżu.

Łososia zawiń na 3-4 godziny w kombu do zamarynowania, następnie pokrój jak sashimi. Tuńczyka pokrój w podobne plastry.

Usuń pestkę z awokado, obierz ze skóry i pokrój w półplasterki. Sałatkę goma rozmroź i wymieszaj. Tykwę pokrój na pół, a daikona w słupki.

Układaj kolejno w misce: ryż na dnie, następnie wszystkie dodatki obok siebie - nie mieszaj ich ze sobą.

Podawaj z wasabi rozrobionym jak do sushi i sosem sojowym w stylu japońskim.

Grzegorz Dawidziuk
Autor przepisu
Grzegorz Dawidziuk
Chirashi – sushi bowlChirashi – sushi bowl
Chirashi – sushi bowl
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Chirashi – sushi bowl
Czego szukasz?
Zamknij
Chirashi – sushi bowl
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu