Warzywa:
500 g puree ziemniaczanego
400 g brukselki świeżej
2 gałązki kolendry świeżej
2 gałązki szczypioru grubego
1 czerwona cebula
¼ papryczki chilli
Sos:
200 g mleczka kokosowego
2 łyżeczki zielonej pasty curry
30 g bulionu drobiowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 limonka
Dodatki:
Prażone orzeszki ziemne
Bazylia tajska
Brukselki umyj, przekrój na pół i ugotuj na parze do miękkości. Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj bulion, pasę curry i posiekane chilli. Zagrzej puree ziemniaczane. Bulion zredukuj o połowę, dodaj brukselki i podgrzane puree. Dopraw sosem rybnym, solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Sposób podania:
Ułóż danie dekoracyjnie na talerzu, posyp posiekanymi orzeszkami i tajską bazylią.