Przejdź do głównej treści
Tempeh z salsą z grillowanej papryki
Tempeh z salsą z grillowanej paprykiTempeh z salsą z grillowanej papryki
Kategoria: Wege

Tempeh z salsą z grillowanej papryki

8 osób
Składniki
  • Tempeh 1 op.
  • Cukier 200 g
  • Woda 200 g
  • Imbir 3 cm
  • Czosnek 3 ząbki
  • Papryka chili 1 szt.
  • Grillowana papryka Arco 1 puszka
  • Limonka 1 szt.
  • Topinambur 300 g

Dekoracje:

  • Oliwa chili 100 ml
  • Tajska bazylia
  • Olej szczypiorkowy
Przygotowanie

Przygotuj syrop cukrowy: połącz wodę z cukrem, następnie zagotuj. Do ciepłego syropu dodaj drobno posiekany imbir, czosnek oraz chilli. Pokrojony w około 2-centymetrowe plastry tempeh przełóż do worka vacum, następnie dodaj wcześniej przygotowany syrop. Torby szczelnie zamknij, odsysając powietrze. Gotuj sous-vide w temp 80°C przez godzinę.

Z grillowanej papryki przygotuj salsę: pokrój paprykę, dodaj sok oraz skórkę z limonki.

Topinambur pokrój na mandolinie i włóż do gorącego oleju (130°C), przygotuj chipsy. Na noc włóż je do dehydratora (60-70°C), dopraw odrobiną soli.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż tempeh, salsę oraz chipsy z topinamburu. Udekoruj danie tajską bazylią, oliwą chilli i olejem szczypiorkowym.

Tempeh z salsą z grillowanej paprykiTempeh z salsą z grillowanej papryki
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Tempeh z salsą z grillowanej papryki
Czego szukasz?
Zamknij
Tempeh z salsą z grillowanej papryki
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu