Kategoria: Wege
4-5 osób
Składniki
• Ryż arborio Arco 320 g
• Oliwa pomace 100 ml
• Szalotka 2 szt.
• Czosnek 2 ząbki
• Białe wino 200 ml
• Bulion warzywny ok. 1 l
• Pesto bazyliowe Ginos 80 g
• Kalafior 400 g
• Brokuł 200 g
• Bób 200 g
• Orzechy pini Cook Premium 50 g
• Oliwa bazyliowa Ollio – do smaku
Przygotowanie
Na oliwie przesmaż ryż, dodaj czosnek i szalotkę, podlej białym winem, odparuj. Kontynuuj gotowanie, dolewając bulionu warzywnego. Gdy ryż będzie aldente, dodaj pesto bazyliowe.
Na oliwie obsmaż na rumiano plastry kalafiora i lekko podsmaż bób. Brokuł zblanszuj. Orzechy pinii upraż na suchej patelni.
Sposób podania:
Risotto wyłóż na płaski talerz wraz z dodatkami, skrop oliwą bazyliową. Udekoruj według uznania.