Nowość
Kategoria: Wege
1 osoba
Składniki
- Ryż do sushi Zen 80 g
- Mirin - zaprawa do ryżu 30 ml
- Tuńczyk red saku 60 g
- Łosoś 40 g
- Awokado ½ szt.
- Goma wakame sałatka 30 g
- Kiełki groszku
- Daikon marynowany (takuan) 1 szt.
- Tykwa marynowana Zen 20 g
- Kombu 1 liść
- Czarny sezam do dekoracji
- Wasabi Zen 10 g
- Sos sojowy w stylu japońskim LKK
Przygotowanie
Ugotuj ryż w szybkowarze tak samo jak do sushi. Gdy odparuje - dodaj zaprawę do ryżu.
Łososia zawiń na 3-4 godziny w kombu do zamarynowania, następnie pokrój jak sashimi. Tuńczyka pokrój w podobne plastry.
Usuń pestkę z awokado, obierz ze skóry i pokrój w półplasterki. Sałatkę goma rozmroź i wymieszaj. Tykwę pokrój na pół, a daikona w słupki.
Układaj kolejno w misce: ryż na dnie, następnie wszystkie dodatki obok siebie - nie mieszaj ich ze sobą.
Podawaj z wasabi rozrobionym jak do sushi i sosem sojowym w stylu japońskim.