Przejdź do głównej treści
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettąPizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Nowość
Kategoria: Street food

Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą

1 osoba
Składniki

Receptura pizza fritta:
Mąka pszenna do pizzy 5037 1 kg
Woda 600 g
Drożdże świeże 1 g
Sól 25 g

Dodatki:
Pesto bazyliowe 
Burrata 
Pomidor koktajlowy żółty
Pancetta 

Przygotowanie

Wyrabiaj ciasto, zaczynając od mąki i drożdży, stopniowo dolewając do nich wodę. Po zawiązaniu siatki glutenowej dodaj sól i dalej wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, do osiągnięcia temperatury ciasta 23°C . Wyjmij je z dzieży i pozostaw na blacie do odpoczynku w temperaturze otoczenia przez 30 minut. Następnie formuj kulki o wadze 240-280 g, pozostaw do odpoczynku w temperaturze otoczenia na kolejne 2 h. Ciasto umieść w lodówce na min. 24 h. Wyciągnij z lodówki min. 2 h przed smażeniem. Uformuj z niego pizzę, a następnie włóż ją do rozgrzanej frytury o temperaturze 170°C. Ciasto smaż, obracając co jakiś czas, do uzyskania złotego koloru. Na tak wysmażoną pizzę wyłóż ulubione składniki.

Tomasz Apanasewicz
Autor przepisu
Tomasz Apanasewicz
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettąPizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza fritta z pesto bazyliowym, burratą, pomidorki koktajlowymi, pancettą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu