Receptura pizza fritta
Mąka pszenna do pizzy 5037 1 kg
Woda 600 g
Drożdże świeże 1 g
Sól 25 g
Dodatki:
Pomidory pelati di San Marzano
Burrata
Bresaola
Pieczarka mała
Rozmaryn
Wyrabiaj ciasto, zaczynając od mąki i drożdży, stopniowo dolewając do nich wodę. Po zawiązaniu siatki glutenowej dodaj sól i dalej wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, do osiągnięcia temperatury ciasta 23°C . Wyjmij je z dzieży i pozostaw na blacie do odpoczynku w temperaturze otoczenia przez 30 minut. Następnie formuj kulki o wadze 240-280 g, pozostaw do odpoczynku w temperaturze otoczenia na kolejne 2 h. Ciasto umieść w lodówce na min. 24 h. Wyciągnij z lodówki min. 2 h przed smażeniem. Uformuj z niego pizzę, a następnie włóż ją do rozgrzanej frytury o temperaturze 170°C. Ciasto smaż, obracając co jakiś czas, do uzyskania złotego koloru. Na tak wysmażoną pizzę wyłóż ulubione składniki.