Przejdź do głównej treści
Burger z salsiccią
Burger z salsicciąBurger z salsiccią
Nowość
Kategoria: Street food

Burger z salsiccią

3 osoby
Składniki

Burger:
0,5 kg kiełbasy Salsiccia Veneto
100 g cebuli
1 łyżka suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
25 ml oleju
Sól i pieprz do smaku

Majonez z zakwasu:
50 ml zakwasu żurkowego
1 łyżeczka octu spirytusowego
4 żółtka
150 ml oleju
Sól i pieprz do smaku

Dodatki:
3 bułki maślane Grano Premium
6 plastrów boczku
3 jajka
2 średnie ziemniaki 
Kiełki lub rzeżucha do wyboru
Chrzan tarty

Przygotowanie

Burger:
Mięso z kiełbasy wyjmij z osłonki. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż. Wymieszaj wszystkie składniki i uformuj kotlety o wadze 180 g każdy. Smaż na grillu do uzyskania pełnego wysmażenia.

Majonez z zakwasu:
Zakwas i ocet wymieszaj w misce, dodaj żółtka, powoli dolewaj olej, cały czas ubijając. Na koniec dopraw do smaku.

Chipsy ziemniaczane:
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki, namocz w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Odsącz i wysusz na papierze. Smaż w temperaturze 165°C do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu dopraw do smaku.

Złożenie burgera:
Bułkę przekrój wzdłuż i zgrilluj na złoty kolor. Jedną połówkę bułki wysmaruj majonezem, drugą chrzanem. Na dolnej połówce ułóż kiełki lub rzeżuchę, na to połóż burgera, zgrillowany boczek oraz sadzone jajko. Przykryj wierzchnią połową bułki.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Burger z salsicciąBurger z salsiccią
Burger z salsiccią
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Burger z salsiccią
Czego szukasz?
Zamknij
Burger z salsiccią
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu