• Ośmiornica 2-3 kg 1 szt.
• Czerwona papryka 1 kg
• Czosnek 1 główka
• Cebula 200 g
• Marchew 200 g
• Pietruszka 200 g
• Pomidory pelati 500 g
• Tabasco - do smaku
• Krewetki całe 31/40 10 szt.
• Mule w muszli 20 szt.
• Masło 50 g
Dodatki:
• Crème fraîche 100 ml
• Oliwa
• Sól, pieprz - do smaku
Paprykę upiecz w piecu w temp. 220°C, tak żeby skóra nieco się przypaliła. Następnie obierz ze skóry.
Z ośmiornicy wyciągnij twarde elementy, zasyp warzywami (czosnkiem, cebulą, marchwią, pietruszką, pomidorami) i piecz przez ok. 70 min. w piecu konwekcyjnym w temp. 200°C pod przykryciem. Oddziel macki, odłóż do dekoracji. Powstały płyn przelej przez sito, wlej do garnka. Dodaj upieczoną paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) oraz pomidory. Całość zagotuj i dokładnie zmiksuj, możesz doprawić odrobiną tabasco i szczyptą cukru.
Krewetki i mule przesmaż na oddzielnej patelni na maśle.
Sposób podania:
Zupę przelej do głębokiego talerza lub miski. Całość udekoruj owocami morza, oliwą i crème fraîche.