Salami migdałowo-czekoladowe:
• Ciasteczka Biscotti Saiwa, kod 60404, 350 g*
• Cukier 300 g
• Masło 200 g
• Kakao 50 g
• Ciasteczka amaretti 200 g
• Żółtka jaj 80 g
• Migdały 100 g
• Espresso 1 filiżanka
• Czekolada deserowa w groszkach 56%
Salsa z grappy gruszkowej:
• Dojrzałe gruszki 300 g
• Woda 200 ml
• Cukier 200 g
• Sok z cytryny 10 ml
• Grappa 30 ml
• Mąka ziemniaczana 10 g
Sos malinowy:
• Maliny 400 g
• Cukier 150 g
* Wkrótce w ofercie Bidfood Farutex. Podany kod jest oznaczeniem produktu z katalogu producenta.
Salami migdałowo-czekoladowe:
Połącz w garnku cukier, masło, kakao i żółtka do powstania płynnej masy. Do masy wkrusz ciasteczka amaretti i migdały. Dodaj kawę, biszkopty Saiwa, a następnie czekoladę w groszkach, połącz dobrze wszystkie składniki i uformuj wałek w kształcie salami. Chłodź przez 1 godz.
Salsa z grappy gruszkowej:
Zagotuj wodę z cukrem i sokiem cytrynowym. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w plastry i gotuj w syropie do miękkości. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Dolej grappę i zblenduj.
Sos malinowy:
Zblenduj maliny z cukrem.
Sposób podania:
Na talerzu rozsmaruj salsę z grappy. Salami pokrój w plastry, ułóż na talerzu. Deser udekoruj sosem malinowym oraz cukrem pudrem.