Przejdź do głównej treści
Ravioli z homara
Ravioli z homaraRavioli z homara
Nowość

Ravioli z homara

1 osoba
Składniki

Ciasto ravioli:
1 opakowanie ciasta do won ton 

Farsz ravioli:
100 g łososia świeżego
1 białko
Mięso z 4 homarów 
6 listków bazylii
1 cytryna
Sól, pieprz - do smaku

Bisque z homara:
Skorupy z homarów z farszu
1 marchew
1 koper włoski
1 cebula
25 ml koniaku
40 g koncentratu pomidorowego
250 ml śmietany
2 gwiazdki anyżu
1 liść laurowy
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz, ocet - do smaku

Przygotowanie

Ciasto:
Rozmroź ciasto w lodówce.

Farsz:
Łososia zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj białko i zmiksuj ponownie. Przełóż do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę mięso z homara, posiekaną bazylię, sok i otartą skórkę z cytryny. Dopraw do smaku.
Rozłóż ciasto - na każdy płat połóż po łyżeczce farszu, zaklej ravioli i gotuj w osolonej wodzie przez 4 min.

Bisque z homara:
Głowy  i pancerze rozgnieć mocno tłuczkiem. Przesmaż intensywnie (na limicie przepalenia), dodaj pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy. Przesmaż jeszcze kilka minut, zalej koniakiem i flambiruj. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj min. 1 godz. Przecedź przez gęste sito mocno wyciskając sos. Zredukuj całość o połowę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Ravioli z homaraRavioli z homara
Ravioli z homara
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Ravioli z homara
Czego szukasz?
Zamknij
Ravioli z homara
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu