Ciasto ravioli:
1 opakowanie ciasta do won ton
Farsz ravioli:
100 g łososia świeżego
1 białko
Mięso z 4 homarów
6 listków bazylii
1 cytryna
Sól, pieprz - do smaku
Bisque z homara:
Skorupy z homarów z farszu
1 marchew
1 koper włoski
1 cebula
25 ml koniaku
40 g koncentratu pomidorowego
250 ml śmietany
2 gwiazdki anyżu
1 liść laurowy
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz, ocet - do smaku
Ciasto:
Rozmroź ciasto w lodówce.
Farsz:
Łososia zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj białko i zmiksuj ponownie. Przełóż do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę mięso z homara, posiekaną bazylię, sok i otartą skórkę z cytryny. Dopraw do smaku.
Rozłóż ciasto - na każdy płat połóż po łyżeczce farszu, zaklej ravioli i gotuj w osolonej wodzie przez 4 min.
Bisque z homara:
Głowy i pancerze rozgnieć mocno tłuczkiem. Przesmaż intensywnie (na limicie przepalenia), dodaj pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy. Przesmaż jeszcze kilka minut, zalej koniakiem i flambiruj. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień i gotuj min. 1 godz. Przecedź przez gęste sito mocno wyciskając sos. Zredukuj całość o połowę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.