Pudding z polenty:
• Mąka kukurydziana wstępnie obgotowana Farina Gialla Precotta 150 g
• Mleko 1 l
• Skórka z 1 cytryny
• Laska wanilii 5 szt.
• Cukier 250 g
• Żółtka jaj 60 g
• Jaja 120 g
Sos karmelowy:
• Cukier 150 g
• Śmietanka 250 g
• Mleko 125 ml
• Żółtka jaj 20 g
• Owoce leśne do dekoracji
Pudding z polenty:
Zagotuj mleko ze skórką cytrynową i wanilią, przygotuj polentę i gotuj przez 30 min. Zdejmij z ognia i dodaj cukier, a następnie zblenduj wszystko w blenderze, wlewając stopniowo jaja. Przelej masę do kokilek i zapiecz w piekarniku przez ok. 30 min. w temp. 160°C, a następnie schłodź.
Sos karmelowy:
W garnku skarmelizuj cukier, zdejmij z ognia, wlej śmietankę i mleko, cały czas mieszając. Żółtka jaj utrzyj z cukrem. Garnek ponownie postaw na ogniu i do śmietanki z karmelem dodawaj powoli utarte jaja. Zagotuj - aż masa będzie kleiła się do szpatułki. Następnie przecedź i ostudź.
Pudding wyłóż z foremki, polej sosem karmelowym i przybierz świeżymi owocami leśnymi. Deser serwuj schłodzony.