Przejdź do głównej treści
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattąPizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Nowość

Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą

1 osoba
Składniki

Receptura pizza fritta
Mąka pszenna do pizzy 5037 1 kg
Woda 600 g
Drożdże świeże 1 g
Sól 25 g

Dodatki:
Pomidory pelati di San Marzano
Burrata
Bresaola
Pieczarka mała
Rozmaryn

Przygotowanie

Wyrabiaj ciasto, zaczynając od mąki i drożdży, stopniowo dolewając do nich wodę. Po zawiązaniu siatki glutenowej dodaj sól i dalej wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy, do osiągnięcia temperatury ciasta 23°C . Wyjmij je z dzieży i pozostaw na blacie do odpoczynku w temperaturze otoczenia przez 30 minut. Następnie formuj kulki o wadze 240-280 g, pozostaw do odpoczynku w temperaturze otoczenia na kolejne 2 h. Ciasto umieść w lodówce na min. 24 h. Wyciągnij z lodówki min. 2 h przed smażeniem. Uformuj z niego pizzę, a następnie włóż ją do rozgrzanej frytury o temperaturze 170°C. Ciasto smaż, obracając co jakiś czas, do uzyskania złotego koloru. Na tak wysmażoną pizzę wyłóż ulubione składniki.

Tomasz Apanasewicz
Autor przepisu
Tomasz Apanasewicz
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattąPizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Czego szukasz?
Zamknij
Pizza fritta, sos pomidorowy, bresaolą, pieczarki, rozmaryn, burattą
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu