Ośmiornica:
• Ośmiornica 2 kg
• Woda 2 l na 1 kg ośmiornicy
• Cebula 100 g
• Fenkuł 100 g
• Pieprz czarny ziarno Horeca Aroma
• Sól morska gruboziarnista 35 g
• Oliwa z oliwek EV 40 ml
• Rozmaryn świeży gałązka
Sos pomidorowo-imbirowy:
• Sos z kawałkami pomidorów 600 g
• Szalotka 30 g
• Imbir świeży 20 g
• Koniak 25 ml
Dodatki:
• Skórka włoskiego chleba 35 g
• Mikroliście
Ośmiornica:
Oczyszczoną ośmiornicę włóż do garnka, zalej zimną wodą w proporcji 2 l na 1 kg mięsa, dołóż cebulę, fenkuł, sól i pieprz, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 1 godz. Wyjmij ośmiornicę, oczyść ją z macek, pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z oliwą i gałązką rozmarynu dla uzyskania aromatu.
Sos pomidorowo-imbirowy:
Poszatkowaną szalotkę zarumień na oliwie, dorzuć pomidory i dolej koniak, gotuj przez 30 min. Dodaj starty imbir, przypraw solą i pieprzem.
Sposób podania:
Nałóż sos z pomidorami na talerz, na środek połóż kawałki ośmiornicy, udekoruj skórką chrupiącego chleba oraz mikroliśćmi.