Kategoria: Śródziemnomorska
4-5 osób
Składniki
• Mule w muszli 2 kg
• Oliwa 2 łyżki
• Cebula 1 szt.
• Czosnek 4 ząbki
• Papryczka chilli 5 plasterków
• Wino białe wytrawne 100 ml
• Pomidory krojone 1,5 szklanki
• Sól, pieprz, oregano – do smaku
• Natka pietruszki 2 łyżki
Przygotowanie
Mule opłucz pod bieżącą wodą. Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekaną cebulę, plastry czosnku i chilli, podsmaż. Dodaj mule, podlej winem i przykryj. Duś przez ok. 5 min., aż muszle się otworzą (te, które zostaną zamknięte, wyrzuć). Dodaj pomidory krojone, przypraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj delikatnie i posyp posiekaną natką pietruszki.