Nowość
Kategoria: Śródziemnomorska
5 osób
Składniki
Grillowana ośmiornica
10 macek ośmiornicy
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
Emulsja z rukwii wodnej
300 g rukwii wodnej
100 ml bulionu warzywnego
1 ugotowany ziemniak
sól/pieprz do smaku
100 ml bulionu warzywnego
1 ugotowany ziemniak
sól/pieprz do smaku
Grillowane ziemniaki
500 g ziemniaków
20 ml oleju
20 g masła
sól/pieprz do smaku
20 ml oleju
20 g masła
sól/pieprz do smaku
Oliwa chilli
150 ml oleju słonecznikowego
2 papryczki rawit thai
3 g soli
2 papryczki rawit thai
3 g soli
Dekoracja
papryczki rawit thai
rukiew wodna
rukiew wodna
Przygotowanie
Ośmiornicę pokrój w kawałki. Rozgrzej olej, zgrilluj na chrupko. Rukiew blanszuj 3 min, schłodź w wodzie z lodem. Odcedź mocno, zmiksuj z bulionem i ziemniakiem w Thermomix. Dopraw do smaku. Ziemniaki umyj i wydrąż kulki łyżką paryską (wraz ze skórką). Obsmaż na oleju z masłem na złoty kolor, podlej wodą i podgotuj 3 min. Wszystkie składniki włóż do Thermomix. Ustaw na 70oC, 8 min na mieszanie. Po tym czasie zmiksuj, przecedź przez gęste sito i wystudź.
Sposób podania:
Serwuj ziemniaki i ośmiornicę na środku talerza. Polej wokół emulsją. Skrop oliwą chilli i udekoruj świeżym chilli oraz rukwią.