Przejdź do głównej treści
Pizza w stylu nowoczesnym z sosem żółtych pomidorków z pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką
Nowość

Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką

1 osoba
Składniki

Receptura canotto (hydratacja 80%, Biga 100%)

Preferment biga:
Mąka pszenna Petra 0101 1 kg
Woda 500 g
Drożdże świeże 5 g

Ciasto właściwe:
Biga 1505 g
Woda 300 g
Sól 25 g
OIiwa extra virgin 25 g

Sos biały:
Śmietanka UHT 34% 1000 ml
Rozmaryn cięty 200 g
Sól, pieprz do smaku

Dodatki:
Szynka Prosciutto Cotto Gran Ristoro 
Pieczarka mała 
Natka pietruszki 

Przygotowanie

Preferment biga:
Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie bigę przełóż do kuwety i przenieś do lodówki na 24 h.

Ciasto właściwe:
Do dzieży przełóż bigę. Zacznij wyrabianie ciasta powoli, dolewając wodę, pod koniec mieszania dodaj sól i oliwę i mieszaj do momentu uzyskania temperatury ciasta 23°C. Przełóż je na blat i pozostaw do odpoczynku na 30 minut. Podziel ciasto na kulki o wadze 240-280 g. Wypiekaj po 2-3 h w temperaturze 400-460°C.

Tomasz Apanasewicz
Autor przepisu
Tomasz Apanasewicz
Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką
Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką
Czego szukasz?
Zamknij
Canotto z sosem białym, prosiutto cotto, pieczarkami i pietruszką
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu