• Bułka hamburgerowa maślana 5 szt.
• Masło 80 g
• Antrykot wołowy świeży 1 kg
• Pomidory 300 g
• Oliwa 40 ml
• Sól morska
• Pieprz gruboziarnisty
• Czosnek
• Bazylia świeża 1 doniczka
• Salami picante spianata 250 g
• Burrata mrożona 2 szt
• Sos bazyliowy 150 g
• Rukola 50 g
• Frytki proste świeże 12 mm 500 g
Sposób przygotowania:
Antrykot wołowy zmiel na dużych oczkach i uformuj burgera.
Przygotuj concasse z pomidorów: pomidory sparz we wrzątku, następnie obierz ze skóry. Pokrój w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Przełóż do miski, dopraw oliwą, solą morską, pieprzem gruboziarnistym i drobno posiekaną bazylią (opcjonalnie dodaj ząbek czosnku).
Salami pokrój na cienkie plastry przy użyciu krajalnicy. Rozmrożoną wcześniej burratę wyjmij z opakowania i odsącz na ręczniku papierowym. Przed podaniem poszarp.
Burgera zgrilluj.
Bułkę maślaną przyrumień na teflonowej patelni z odrobiną masła.
Sposób podania:
Spód bułki posmaruj sosem bazyliowym, dodaj rukolę. Na bułkę wyłóż burgera i plastry salami. Kolejno dodaj concasse z pomidorów, burratę, bazylię. Górną część bułki posmaruj sosem bazyliowym. Przygotuj frytki proste (sugerowana porcja na jedną osobę to 100 g).