Przejdź do głównej treści
Tłuczona brukselka po tajsku
Tłuczona brukselka po tajskuTłuczona brukselka po tajsku
Nowość
Kategoria: Przystawki

Tłuczona brukselka po tajsku

4 osoby
Składniki

Warzywa:
500 g puree ziemniaczanego 
400 g brukselki świeżej
2 gałązki kolendry świeżej
2 gałązki szczypioru grubego
1 czerwona cebula
¼ papryczki chilli

Sos:
200 g mleczka kokosowego 
2 łyżeczki zielonej pasty curry 
30 g bulionu drobiowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 limonka

Dodatki:
Prażone orzeszki ziemne
Bazylia tajska

Przygotowanie

Brukselki umyj, przekrój na pół i ugotuj na parze do miękkości.  Czerwoną cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor. Zalej mlekiem kokosowym. Dodaj bulion, pasę curry i posiekane chilli. Zagrzej puree ziemniaczane. Bulion zredukuj o połowę, dodaj brukselki i podgrzane puree. Dopraw sosem rybnym, solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Sposób podania:
Ułóż danie dekoracyjnie na talerzu, posyp posiekanymi orzeszkami i tajską bazylią.

Paweł Fajfrowski
Autor przepisu
Paweł Fajfrowski
Tłuczona brukselka po tajskuTłuczona brukselka po tajsku
Tłuczona brukselka po tajsku
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Tłuczona brukselka po tajsku
Czego szukasz?
Zamknij
Tłuczona brukselka po tajsku
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu