
Olej koperkowy:
• Koper 200 g
• Olej rzepakowy 200 ml
• Stożkowy filtr do kawy 1 szt.
Sferyfikowana śmietana:
• Algin Texturas 2,5 g
• Woda demineralizowana 500 ml
• Woda 500 ml
• Kwaśna śmietana 1 łyżka
Piklowana cebula:
• Woda 250 ml
• Ocet 100 ml
• Cukier 50 g
• Sól 30 g
• Czerwona cebula 1 szt.
Pozostałe:
• Śledź Matjas 1 szt.
• Mikroliście 1 op.
• Chips z chrzanu 2 szt.
Olej koperkowy:
W Thermomixie zblenduj koper z olejem, przecedź przez filtr stożkowy.
Sferyfikowana śmietana:
Algin rozpuść w wodzie demineralizowanej, używając blendera. Odstaw na kilka godzin, żeby pozbyć się powietrza. Śmietanę zanurz w wodzie alginowej na ok. 2 min, następnie przełóż do czystej wody, aby zakończyć proces sferyfikacji.
Piklowana cebula:
Przygotuj zaprawę octową, zagotowując 250 ml wody z octem, cukrem i solą. Do gorącej zalewy dodaj pokrojoną w łódki cebulę i odstaw do ostygnięcia.
Sposób podania:
Filet śledzia wytnij w równy prostokąt, ułóż na talerzu, udekoruj listkami. Obok śledzia umieść sferę ze śmietany, udekoruj piklowaną czerwoną cebulą, skrop olejem koperkowym. Dodaj chipsy z chrzanu.