Przejdź do głównej treści
Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki
Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszkiPrzegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki
Kategoria: Przystawki

Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki

4 osoby
Składniki

• Przegrzebki 8 szt. 
• Białe szparagi 8 szt. 
• Zielone szparagi 8 szt. 
• Żółtka jaj 4 szt. 
• Wino białe do gotowania Campi Reali 150 ml 
• Masło klarowane Yes Chef 170 g 
• Sok z cytryny 1 łyżeczka 
• Korzeń pietruszki 350 g 
• Orzechy pinii Cook Premium 20 g 
• Czosnek 2 ząbki 
• Musztarda Dijon 20 g 
• Miód wielokwiatowy 6 g 
• Oliwa Pomace Yes Chef 100 ml 
• Szczypiorek 50 g 
• Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie

Białe i zielone szparagi obierz. Jednego zielonego szparaga użyj do dekoracji dania – za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj z niego kilka nitek, po czym włóż do zimnej wody. Pozostałe obrane szparagi – białe i zielone – zblanszuj w wodzie z cukrem, solą i masłem, następnie usmaż z czosnkiem i dopraw.

Przygotowuj sos holenderski: żółtka i wino ubij na parze, dodaj masło klarowane, dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Pietruszkę ze skórką upiecz do miękkości w temp. 160˚C. Następnie wydrąż z pietruszki miąższ i zmiksuj na purée z dodatkiem 120 g masła, musztardy i miodu, a skórkę usmaż na oleju. 

Oliwę podgrzej do temp. 50˚C, dodaj szczypior, zmiksuj i przecedź przez filtr od kawy.

Przegrzebki usmaż na odrobinie klarowanego masła. Po usmażeniu dołóż 50 g zimnego masła.  

Orzechy pinii posiekaj.

Sposób podania:
Na talerz wyłóż kolejno purée z pietruszki, szparagi i przegrzebki. Danie udekoruj chipsami z korzenia pietruszki, orzechami pinii oraz nitkami ze szparaga.

Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszkiPrzegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki
Czego szukasz?
Zamknij
Przegrzebki ze szparagami na purée z pietruszki
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu