
Przegrzebki
• Przegrzebki 1 kg
• Sok z cytryny – do smaku
• Sól, pieprz – do smaku
Purée z kukurydzy:
• Kukurydza ziarno Cook Basic 600 g
• Bulion z kurczaka 1 l
• Purée ziemniaczane 100 g
• Mleczko kokosowe Asiya 100 ml
• Chili 2 g
• Masło orzechowe 2 łyżki
• Kurkuma Horeca Aroma 1 łyżeczka
• Sól, pieprz – do doprawienia
Pozostałe składniki:
• Oliwa koperkowa – do dekoracji
• Kwaśna śmietana – do dekoracji
• Mikroliście – do dekoracji
Przegrzebki:
Przegrzebki rozmroź, osusz i zgrilluj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Purée z kukurydzy:
Gotuj kukurydzę w bulionie z kurczaka przez ok. 20 minut. Przełóż do miksera, dodaj purée ziemniaczane, mleczko kokosowe, chili, masło orzechowe, kurkumę, sól i pieprz. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę, przetrzyj przez drobne sito.
Sposób podania:
Do talerza wlej purée z kukurydzy, ułóż przegrzebki, udekoruj oliwą koperkową, śmietaną i mikroziołami.