
Carpaccio z kaczki:
• Filet z kaczki 1 szt. (ok. 200 g)
• Sól morska, cukier brązowy, tymianek, rozmaryn, majeranek, likier Cointreau, skórka z pomarańczy – do marynaty
Sos biały:
• Biała czekolada 200 g
• Ser kozi twarogowy 100 g
• Pieprz młotkowany Horeca Aroma – do smaku
Dekoracje:
• Poziomki
• Kurki marynowane Forrest
• Jeżyny
Carpaccio z kaczki:
Wszystkie składniki do zamarynowania wymieszaj (sól z cukrem w proporcji 1:1) i zasyp nimi filet z kaczki tak, aby był w całości przykryty. Pozostaw do zamarynowania przez przynajmniej 48 godzin. Wyjmij pierś z marynaty, pokrój w cienkie plastry.
Sos biały:
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając kozi ser twarogowy i odrobinę młotkowanego pieprzu. Dobrze wymieszaj.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż biały sos, a następnie carpaccio z kaczki. Udekoruj poziomkami, jeżynami i kurkami marynowanymi.