• Makaron ze słodkich ziemniaków z tapioką 1,2 kg
• Mleczko kokosowe Asiya 400 ml
• Masło orzechowe 130 g
• Sos teriyaki 100 ml
• Cukier brązowy 20 g
• Sos sriracha 40 g
• Sos rybny 10 ml
• Pasta z tamaryndowca 20 g
• Sok z 1 limonki
• Marchew, groszek cukrowy, czerwona cebula, kapusta pak choy – według uznania
• Zrazowa wołowa 1 kg
• Olej sezamowy 80 ml
• Białka jaja 2 szt.
• Imbir siekany 15 g
• Czosnek siekany 20 g
• Cukier trzcinowy 30 g
Dekoracje:
• Papryczka chilli
• Orzechy ziemne prażone i mielone
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 5 min.) i schłodź.
Wszystkie składniki sosu satay (mleczko kokosowe, masło orzechowe, sos teriyaki 20 ml, cukier brązowy, sos sriracha 20 g, sos rybny, pasta z tamaryndowca, sok z limonki) zmiksuj razem w Thermomiksie.
Marchew, groszek cukrowy, czerwoną cebulę i kapustę pak choy pokrój w julienne.
Wołowinę pokrój w drobne paski. Z sosu teriyaki (80 ml), oleju sezamowego, sosu sriracha (20 g), białek jaj, siekanego imbiru, siekanego czosnku i cukru trzcinowego przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki. Zamarynuj mięso (ok. 2 godz.).
Rozpocznij przygotowywanie całego dania od przesmażenia zamarynowanej wołowiny na bardzo mocnym ogniu – najlepiej w woku. Dorzuć pokrojone warzywa i smaż przez ok. 1 min. Dorzuć makaron i dodaj sos satay tak, by dobrze połączył wszystkie składniki. Udekoruj całość papryczką chili i orzechami ziemnymi.