Przejdź do głównej treści
Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowinąMakaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
Kategoria: Makarony

Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną

10 osób
Składniki

• Świeca wołowa 800 g
• Czosnek 20 g
• Imbir świeży 20 g
• Sos sojowy 80 ml
• Mirin 80 ml
• Sake 80 ml
• Tymianek 3 gałązki
• Papryczka chili 3 g
• Rozmaryn 2 gałązki
• Kolendra 1/3 pęczka

Pozostałe składniki:
• Marchew 150 g
• Brokuł 150 g
• Brukselka 100 g
• Cebula czerwona 150 g
• Miks grzybów leśnych 200 g
• Makaron trofie 800 g
• Sos teriyaki 25 ml
• Sos słodko-pikantny 25 ml
• Bulion 150 ml
• Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

Mięso pokrój w plastry, dodaj posiekany czosnek, imbir, sos sojowy, mirin, sake, tymianek, papryczkę chili, rozmaryn i kolendrę. Pozostaw do zamarynowania na 12 godz.

Warzywa (marchew, brokuł, brukselkę i cebulę) i grzyby leśne pokrój według uznania, przysmaż na patelni, odstaw na bok (pamiętaj żeby warzywa pozostały chrupkie!).

Zamarynowane mięso odsącz na sitku z marynaty (marynatę zachowaj). Usmaż mięso na mocno rozgrzanej patelni, dodaj wcześniej przygotowane warzywa, sosy (teriyaki i słodko-pikantny), bulion, po czym dodaj marynatę.

Całość dokładnie zagotuj, podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem.

W razie potrzeby na koniec dopraw do smaku.

Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowinąMakaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
Czego szukasz?
Zamknij
Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu