Kategoria: Makarony
4 osoby
Składniki
Krem parmezanowy:
• Pieczarki świeże 100 g
• Por 100 g
• Szalotka 100 g
• Bulion warzywny 300 ml
• Śmietanka 27% 400 ml
• Masło 60 g
• Ser Parmigiano Reggiano 100 g
Makaron:
• Makaron Fusilli 300 g
• Masło 120 g
• Pieprz czarny w ziarnach
Dodatki:
• Ser Grana Padano - do posypania
• Solona ricotta 120 g
• Oliwa z oliwek 60 ml
Przygotowanie
Krem:
Przysmaż pieczarki, pory i szalotkę na maśle. Wlej bulion i śmietankę, dodaj parmezan, zdejmij z ognia. Całość zblenduj i dopraw do smaku.
Makaron:
Ugotuj makaron w gorącej, osolonej wodzie. Ziarna czarnego pieprzu zgnieć. Makaron odcedź i wrzuć na patelnię, dopraw masłem i pieprzem.
Krem wlej na talerz, na krem wyłóż makaron. Przypraw oliwą, słoną ricottą i płatkami startego sera Grana Padano.