Kategoria: Makarony
Składniki
• Makaron fettucine 5 gniazd
• Szynka dojrzewająca 2 plastry
• Pesto bazyliowe Ginos 1 łyżka
• Białe wino do gotowania Campi Reali 50 ml
• Masło klarowane 3 łyżki
• Masło 15 g
• Czosnek 2 ząbki
• Szparagi 5 szt.
• Szalotka 1 szt.
• Ser Grana Padano 20 g
• Pieprz świeżo mielony i sól - do smaku
Przygotowanie
Na wrzącą, osoloną wodę wrzuć gniazda makaronu i gotuj ok. 5 min. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojoną w paski szynkę. Smaż, aż całość zacznie się rumienić. Następnie dodaj wino i odparuj do połowy objętości. Zmniejsz ogień, dodaj masło, pesto i chwilę gotuj tak, żeby całość połączyła się w sos. Na koniec dodaj pokrojone w słupki szparagi i świeżo ugotowany makaron. Dopraw do smaku solą, pieprzem i serem.