- Ziemniaki drobne w skórce 1 kg
- Karczoch grilowany Ginos 750 g
- Gruszka 1 szt.
- Koper włoski 1 szt.
- Guanciale 100-200 g
- Oliwa ekstra virgin 50 ml
- Majonez 100 g
- Ziarno kolendry mielone 50 g
- Sól, pieprz
- Cukier 10 g
Gruszkę wraz z koprem włoskim pokrój na cienkie plasterki (szczyty kopru możesz zostawić do dekoracji) - najlepiej tak, by było widać cały przekrój. Następnie umieść je w wodzie z lodem i cukrem. Jeśli robisz to na krajalnicy, pokrój też guanciale, najcieniej jak potrafisz i ułóż na płasko przekładając te pokrojone papierem do pieczenia bądź folią spożywczą - tak by plasterki nie skleiły się. Do majonezu dodaj mielone ziarna kolendry. Ugotowane małe ziemniaki pokrój na połówki. Odsączone z zalewy karczochy dodaj do ziemniaków, całość dopraw: solą, pieprzem i mielonym ziarnem kolendry. Następnie zgrilluj ziemniaki. Zacznij układać sałatkęod gorących ziemniaków i karczocha, następnie połóż plastry guanciale, tak by dostały lekkiej temperatury (tłuszcz zawarty w guanciale stanie się przezroczysty a wędlina zyska na aromacie). Sałatkę udekoruj plastrami gruszki i kopru włoskiego, dodając gdzieniegdzie majonez z ziaren kolendry.