• Syrop klonowy 100 ml
• Śliwki 1 kg
• Anyż 2 gwiazdki
• Cynamon 1 laska
• Goździki 5 szt.
• Kardamon 3 szt.
• Wino czerwone 100 ml
• Woda mineralna 200 ml
• Mascarpone 100 g
• Cukier puder 40 g
• Aromat wędzarniczy 1 g
• Kwiaty jadalne – do dekoracji
• Ciastko owsiane 10 szt.
W rondlu zagrzej syrop klonowy, dodaj śliwki pokrojone w ćwiartki (pozostaw 5 śliwek do kiszenia), całość skarmelizuj, dodaj przyprawy (anyż, cynamon, goździki, kardamon). Dolej wino czerwone, odparuj, a następnie dolej wodę. Całość gotuj przez ok. 30 min. na małym ogniu. Z rondla wyciągnij przyprawy i całość zmiksuj w Thermomixie. Przecedź przez sito. Zupę wlej do syfonu (z dwoma nabojami).
5 śliwek pokrój na połówki, wyciągnij pestki. Zalej letnią wodą do zakrycia śliwek, dodaj 1 łyżeczkę soli i pozostaw w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 dni.
Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i aromatem wędzarniczym.
Sposób podania:
Na talerz wylej zupę, udekoruj kiszoną śliwką, musem z mascarpone, kwiatami jadalnymi i ciastkiem owsianym.