Przejdź do głównej treści
Żabie udka w panko i tempurze
Żabie udka w panko i tempurzeŻabie udka w panko i tempurze
Kategoria: Fine dining

Żabie udka w panko i tempurze

10 osób
Składniki

Udka żabie:
• Żabie udka 1 kg
• Sól morska - do smaku
• Pieprz czarny ziarno - do smaku
• Czosnek siekany 10 g
• Panierka panko Asiya 200 g
• Panierka tempura Asiya 100 g
• Jaja świeże 2 szt.
• Olej uniwersalny Yes Chef - do smażenia

Purée z zielonych warzyw:
• Cukinia zielona 200 g
• Groszek zielony Cook Basic 100 g
• Bób 50 g
• Czosnek 10 g
• Por 100 g
• Szczypior + cebulka 1 pęczek
• Sól morska - do smaku
• Pieprz ziarno - do smaku
• Masło 50 g
• Śmietana 32% 50 ml
• Bulion 500 ml

Marynowana cebula:
• Cebula czerwona 300 g
• Wino czerwone do gotowania Campi Reali 250 ml
• Kora cynamonowa Arco 1 szt.
• Goździki całe Horeca Aroma 5 szt.
• Jałowiec cały Horeca Aroma 5 szt.
• Nektar z czarnej porzeczki 200 ml
• Miód wielokwiatowy Simply Sweet 50 g
• Ocet winny 10 ml

Mus pietruszkowy:
• Natka pietruszki 2 pęczki
• Oliwa 100 ml
• Czosnek 100 g
• Sól morska - do smaku
• Pieprz ziarno- do smaku
• Sok z cytryny 100 ml
• Cukier trzcinowy 5 g

Tiul:
• Woda 10 łyżek
• Olej uniwersalny Yes Chef 9 łyżek
• Mąka 1 łyżka
• Barwnik sosa - do koloru

• Pomidorki koktajlowe konfitowane 300 g

Przygotowanie

Żabie udka:
Żabie udka oczyść i wyporcjuj, dopraw solą i pieprzem z młynka oraz siekanym czosnkiem. Następnie obtocz je w tempurze, jajku i panko, usmaż na oleju na rumiany kolor.

Purée z zielonych warzyw:
Warzywa zblanszuj w gorącym bulionie, następnie odcedź. Dopraw, zmiksuj ze śmietaną i masłem, przetrzyj przez sito.

Marynowana cebula:
Cebulę podziel na cząstki. Przygotuj marynatę: czerwone wino, nektar z czarnej porzeczki, ocet winny i przyprawy zagotuj. Cebulę marynuj przez 12 godzin.

Żabie udka w panko i tempurzeŻabie udka w panko i tempurze
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Żabie udka w panko i tempurze
Czego szukasz?
Zamknij
Żabie udka w panko i tempurze
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu