Przejdź do głównej treści
Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiemSeler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
Kategoria: Fine dining

Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem

4 osoby
Składniki

Seler:
• Korzeń selera 3 szt.
• Seler naciowy 3 łodygi
• Sok jabłkowy 100 ml
• Woda 100 ml
• Cukier 100 g
• Białka jaj 300 g
• Woda 20 g
• Sól gruba 200 g

Żel jabłkowy:
• Purée z zielonego jabłka 500 g
• Agar 3 g
• Pektyna 2 g

Sorbet zielone jabłko:
• Purée z zielonego jabłka 1 l
• Sok jabłkowy 1 l
• Glukoza atomizowana 20 g
• Prosorbet cold 20 g

Dekoracja:
• Tymianek

Przygotowanie

Seler:
Korzeń selera pokrój na cienkie plasterki. Z wody i cukru przygotuj syrop, zagotuj. Odstaw z ognia i zanurz w nim plastry selera na 2 min. Po wyjęciu z syropu ułóż na macie silikonowej i wysusz w piekarniku – ok. 10 godz. w temp. 80°C. Wyciśnij sok z korzenia selera i łodyg selera naciowego. Za pomocą białek sklaruj. Dopraw solą i dodaj tymianek. Przygotuj ciasto solankowe. Przykryj ciastem korzeń selera i piecz w temp. 190°C przez 1 godz. 

Żel jabłkowy:
Zagrzej purée z zielonego jabłka do temp. 40°C, dodaj Agar, pektynę i zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Gdy żel stężeje, całość zmiksuj i przełóż do dyspensera. 

Sorbet zielone jabłko:
Zagotuj w garnku sok jabłkowy i Prosorbet. Zdejmij z ognia i dodaj purée, glukozę, wymieszaj. Zamroź, przed podaniem zmiskuj za pomocą PacoJetu. 

Sposób podania:
Na dnie talerza ułóż kostkę z selera pieczonego pod ciastem solankowym. Nałóż żel jabłkowy i sorbet (quenelle). Zakryj chipsami z selera. Udekoruj tymiankiem. Podaj z sokiem z selera.

Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiemSeler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
Czego szukasz?
Zamknij
Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu