Przegrzebki:
• Przegrzebki 12 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Skórka z 1 limonki
• Olej cytrusowy – do doprawienia
• Ciasto francuskie 1 szt.
Dynia:
• Dynia piżmowa 1 szt.
• Sok pomarańczowy 300 g
• Sól, pieprz – do smaku
Pianka dyniowa:
• Dynia piżmowa 300 g
• Wywar rybny 100 g
• Sok pomarańczowy 100 g
• Śmietanka 100 g
• Żelatyna 2 listki
• Sól, pieprz – do smaku
Dekoracja:
• Żel z marakui
• Puder z cytrusów
Przegrzebki:
Przygotuj przegrzebki, a następnie pokrój na carpaccio. Przed podaniem dopraw je olejem cytrusowym, solą, pieprzem i skórką z limonki. Wytnij krąg ciasta francuskiego o średnicy 10 cm, piecz w temp. 170°C przez 12 min.
Dynia:
Dynię pokrój na cienkie plastry i wytnij miniokręgi. Plastry blanszuj kilka minut w soku pomarańczowym (muszą pozostać jędrne).
Pianka dyniowa:
Ugotuj dynię w wywarze, śmietance i soku pomarańczowym. Zmiksuj wszystko, dodaj namoczoną żelatynę i dopraw do smaku. Przelej do syfonu i zaaplikuj dwa naboje.
Sposób podania:
Na dnie talerza ułóż ciasto francuskie i przegrzebki. Nałóż piankę i przykryj całość plastrami dyni. Udekoruj żelem z marakui i posyp pudrem z cytrusów.