Pieczone buraki:
• Burak świeży 1 szt.
• Pasta drożdżowa 20 g - opcjonalnie
• Oliwa z oliwek – opcjonalnie
• Sól, pieprz – do doprawienia
Sos malinowy:
• Mleczko kokosowe Asiya 150 ml
• Purée malinowe Ponthier 150 g
• Cynamon sproszkowany 0,5 g
• Iota Texturas 0,4 g
• Sól i pieprz – do doprawienia
Żelatyna jabłkowa:
• Sok z jabłek Granny Smith świeżo wyciskany 250 ml
• Miód lub syrop z agawy 2 ml
• Tymianek świeży – do doprawienia
• Rozmaryn świeży – do doprawienia
• Kappa Texturas 1,9 g
• Orzech pinii Cook Premium 2 g
• Mikroliście musztardowca – do dekoracji
Buraki:
Buraka mocno przypiecz palnikiem ręcznym lub bezpośrednio w ogniu. Dopraw solą i pieprzem, owiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i upiecz do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystygnięcia i delikatnie obierz ze skóry. Przed podaniem pokrój na kawałki.
Opcjonalnie: przed podaniem posmaruj buraki pastą rozpuszczoną w oliwie i upiecz w piekarniku w temp. 200°C.
Sos malinowy:
Wymieszaj mleczko kokosowe z purée z malin. Dodaj odrobinę cynamonu w proszku i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przecedź sos i dodaj środek żelujący Iota. Pozostaw na 3 min. i zagotuj do uzyskania gęstszej konsystencji. Przechowaj w temp. 60°C do momentu podania.
Żelatyna jabłkowa:
Do rondla wlej sok z jabłek Granny Smith i miód, dodaj kilka liści tymianku i rozmarynu dla aromatu. Zostaw na 30 min., po tym czasie przecedź, korzystając z Superbag. Do soku dodaj Kappa i zagotuj, usuwając nadmiar piany. Wlej do foremki według uznania. Pozostaw do stężenia w temperaturze pokojowej. Przed podaniem wyjmij z foremki i pokrój.
Sposób podania:
Na talerz wyłóż sos malinowy, upieczone buraki. Z boku wyłóż pokrojoną żelatynę jabłkową. Udekoruj orzechami oraz mikroliśćmi.