Ośmiornica:
• Ośmiornica 2-3 kg
• Woda 5 l (ośmiornica musi być zanurzona w całości)
• Tymianek świeży 3 gałązki
• Liść laurowy 4 szt.
• Ziele angielskie 8 szt.
• Pieprz 15 ziaren
• Ocet biały winny 100 ml
Dressing mango-marakuja:
• Purée z mango Ponthier 200 g
• Purée z marakui Ponthier 80 g
• Oliwa 50 ml
• Sól, pieprz – do smaku
Purée z marchwi i rokitnika:
• Marchew 300 g
• Purée z mango Ponthier 50 g
• Pasta z rokitnika 30 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Masło 50 g
Pozostałe składniki:
• Szyjki rakowe 150 g
• Sól, pieprz – do smaku
• Czosnek 2 ząbki
• Czerwony pieprz – do dekoracji
• Mikrozioła – do dekoracji
Ośmiornica:
Ośmiornicę oczyść i ugotuj w wodzie z tymiankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i octem winnym ok. 90 min. Po tym czasie wyjmij ją z wody, schłodź. Pokrój w cienkie plastry.
Dressing mango-marakuja:
Wymieszaj wszystkie składniki, przypraw.
Purée z marchwi i rokitnika:
Marchew ugotuj do miękkości, przecedź i zmiksuj na jednolitą masę, dodając purée mango i pastę z rokitnika. Dopraw solą, pieprzem i masłem.
Szyjki rakowe oczyść, przypraw solą, pieprzem, siekanym czosnkiem i sparuj.
Sposób podania:
Wyłóż pokrojoną ośmiornicę na talerzu, polej dressingiem, dodaj szyjki rakowe i posyp czerwonym pieprzem. Udekoruj wg uznania.