Krem grzybowy:
• Mieszane grzyby z lasu Forrest 1,5 kg
• Cebula 150 g
• Por 150 g
• Ziemniak obrany 200 g
• Czosnek 50 g
• Tymianek świeży – do smaku
• Masło 100 g
• Śmietana 20% 150 ml
• Bulion warzywny
Chips grzybowy:
• Mieszane grzyby z lasu Forrest 100 g
• Szalotka 1 szt.
• Masło 20 g
• Śmietana 36% 50 g
• Malto Texturas 2 łyżki
• Sól, pieprz – do smaku
Dekoracje:
• Olej z natki pietruszki
• Spienione mleko
Krem grzybowy
Cebulę, por, czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki przesmaż na maśle. Dodaj umyte i przepłukane grzyby, przesmaż całość, dopraw siekanym tymiankiem. Dodaj bulion do warzyw i grzybów, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Miksuj zupę do momentu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.
Chips grzybowy
Grzyby przesmaż na maśle z szalotką, dodaj śmietanę i zredukuj do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przełóż całość do Thermomiksu, miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj Malto, wymieszaj i rozsmaruj cienko masę na macie silikonowej. Susz w temp. 70°C przez min. 12 godzin.