Przejdź do głównej treści
Gruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin
Gruszkowo-porzeczkowe minitarty TatinGruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin
Kategoria: Fine dining

Gruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin

8 osób
Składniki

Gruszki z karmelem i czerwoną porzeczką:
• Cukier 150 g
• Gruszka 8 szt.
• Purée z czerwonej porzeczki Ponthier 240 g
• Masło 5 g

Porzeczkowy krem Chantilly:
• Śmietanka kremówka 300 g
• Mascarpone 150 g
• Purée z czerwonej porzeczki Ponthier 85 g
• Cukier 30 g

Migdałowe ciasto kruche:
• Mąka 450 g
• Mielone migdały 210 g
• Cukier 210 g
• Proszek do pieczenia 12 g
• Masło rozpuszczone 390 g
• Sól 12 g
• Żółtka jaj 120 g
• Czekolada biała 720 g
• Olej słonecznikowy 72 g
• Płatki kukurydziane 360 g

Przygotowanie

Gruszki z karmelem i czerwoną porzeczką:
Cukier skarmelizuj, przełóż do formy. Odetnij górną część gruszki i spód na płasko, delikatnie wydrąż łyżką do wykrawania. Przygotowane w ten sposób gruszki przełóż do formy i przykryj purée z czerwonej porzeczki. Dodaj masło. Przykryj folią i piecz przez 15 min. w temp. 200oC. Odstaw do ochłodzenia. 

Porzeczkowy krem Chantilly:
Wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie ubij. 

Migdałowe ciasto kruche:
Połącz mąkę, migdały, cukier, proszek do pieczenia, rozpuszczone masło, sól i żółtka jaj. Gładkie ciasto upiecz w temp. 140oC – by uzyskało złoty kolor. Odstaw do schłodzenia. Gdy ciasto ostygnie, pokrusz je i wrzuć do miksera łopatkowego. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, olej i płatki. Zroluj i wytnij okrągłe ciastka w takim samym rozmiarze, jak kulki z gruszki. 

Sposób podania:
Na talerzu połóż migdałowe ciasto kruche. Wyciągnij gruszki z formy do pieczenia, odsącz i oblej polewą z czerwonych owoców. Gruszki połóż na ciastku migdałowym. Dziurkę wypełnij porzeczkowym kremem Chantilly, dołóż purée z czerwonej porzeczki. Udekoruj świeżymi porzeczkami. Z pozostałego kremu Chantilly przygotuj knelkę i ułóż ją na minitarcie.

Gruszkowo-porzeczkowe minitarty TatinGruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin
Newsletter

Bądź na bieżąco! Zapisując się do naszego newslettera otrzymujesz dostęp do fachowej wiedzy, m.in. e-booków i bonusowych materiałów, które wyślemy do ciebie w pierwszej kolejności. Najświeższe informacje o nowościach w ofercie i trendach gastronomicznych przyjdą prosto na twoją skrzynkę. Nic cię nie ominie!

Zapisz się do newslettera
Newsletter
Komunikat
Zamknij
Gruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin
Czego szukasz?
Zamknij
Gruszkowo-porzeczkowe minitarty Tatin
Akademia Bidfood nie wspiera starszych wersji przeglądarek, które mogą nie obsługiwać wszystkich funkcjonalności serwisu. Prosimy o skorzystanie z najnowszych wersji przeglądarek Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge lub innych.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu