Foie gras:
• Foie gras 320 g
• Sól, pieprz – do smaku
Ziemniaki:
• Ziemniaki małe 12 szt.
• Bulion
• Sól, pieprz – do smaku
Pianka kokosowa:
• Ziemniaki 300 g
• Bulion 100 g
• Mleczko kokosowe Asiya 200 g
• Sól, pieprz – do smaku
Dekoracja:
• Mikroliście
• Purée z czarnego czosnku
• Świeży kokos
Foie gras:
Przygotuj eskalopki z foie gras (1 porcja – ok. 80 g), włóż do lodówki. Przed podaniem usmaż foie gras z dwóch stron i przypraw do smaku.
Ziemniaki:
Ziemniaki umyj i gotuj przez kilka minut w bulionie (muszą pozostać jędrne). Przed podaniem upiecz.
Pianka kokosowa:
Ziemniaki ułóż na gruboziarnistej soli i piecz przez 40 min. w temp. 180°C. Obierz, przetrzyj przez drobne sito. Wymieszaj z bulionem, mlekiem kokosowym i dopraw do smaku, zmiksuj. Przełóż do syfonu i zaaplikuj dwa naboje.
Sposób podania:
Na dnie talerza zrób kropkę z purée z czarnego czosnku, połóż na niej porcję foie gras i plastry cienko pokrojonego kokosa. Obok ułóż ziemniaki i piankę kokosową. Udekoruj mikroziołami.