Clafoutis marchewkowe:
• Mleko 1 l
• Jaja 12 szt.
• Sól, pieprz – do smaku
• Szafran nitki Arco – do doprawienia
• Sok pomarańczowy 200 g
• Marchewka 2 szt.
• Sok z marchwi 1 l
• Kappa 15 g
Masło marchewkowe:
• Jaja 3 szt.
• Żółtka 3 szt.
• Olej z pestek winogron 300 g
• Olej czosnkowy 100 g
• Sok z marchwi 200 g
• Żelatyna 3 listki
• Masło 250 g
Dekoracja:
• Mikroliście
• Marynowane kurki Forrest
• Żel z marakui
• Frytowana nać marchwi
Clafoutis marchewkowe:
Do upieczenia clafoutis użyj małych prostokątnych foremek. Przygotuj ciasto z mleka, szafranu, jaj, dopraw solą i pieprzem. Piecz w foremkach w temp. 100°C przez 15 min. Następnie wyjmij clafoutis z foremek i wytnij trzy okręgi. W międzyczasie ugotuj marchewki w soku pomarańczowym z dodatkiem szafranu. Z soku z marchwi i Kappy przygotuj glaçage do pokrycia clafoutis.
Masło marchewkowe:
W misce zmiksuj jaja, oleje, sok z marchwi i namoczoną żelatynę, podbij palonym masłem. Przelej do syfonu i zaaplikuj dwa naboje.
Sposób podania:
Na dnie talerza zrób kropki z żelu z marakui, połóż marynowane kurki i plastry marchewki. Udekoruj mikrolistkami i frytowaną nacią marchwi, obok połóż clafoutis marchewkowe oblane glaçage. Danie serwuj z masłem marchewkowym.