• Pomidory Pelati San Marzano 500 g
• Oliwa z oliwek 0,4% 500 ml
• Glice 40 g
• Szałwia świeża 2 g
• Oregano świeże 2 g
• Bliny małe 4 porcje
• Puder z czarnych oliwek - do posypania
• Bazylia cytrynowa świeża - do udekorowania
Pomidory z kremem z oliwy z oliwek:
Pomidory San Marzano skonfituj w oliwie z oliwek w temp. 80°C, aż staną się al dente (ok. 12 minut). Dodaj świeże oregano i liście szałwii. Pomidory wyciągnij, a oliwę schłodź do temperatury pokojowej. Gdy oliwa ostygnie, wyciągnij również zioła i zmieszaj ją z Glice, a następnie podgrzej do temp. 65°C i pozostaw na ok. 30 min. (w ten sposób mikstura uzyska kremową konsystencję). Pomidory wydrąż z miąższu, delikatnie wysusz przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i nafaszeruj kremem z oliwy i ziół.
Bliny:
Opiecz w piekarniku lub na płycie do podgrzewania potraw.
Puder z czarnych oliwek:
Wydrylowane oliwki wstaw do dehydratora podgrzanego do temp. 60°C na 12 godzin. Oliwki rozgnieć na puder i przechowaj, korzystając z Silicasec.
Sposób podania:
Na ciepłym blinie wyłóż konfitowanego pomidorka wypełnionego kremem z oliwy z oliwek. Udekoruj mikroziołami i pudrem z czarnych oliwek.