
• Kruche, słodkie ciasto 300 g
Krem cytrynowy:
• Cytryna 6 szt.
• Jaja Mili 6 szt.
• Cukier Cukier Królewski 250 g
• Masło tradycyjne Debic 60 g
Beza:
• Białka jaj Mili 6 szt.
• Cukier puder Cukier Królewski 300 g
• Woda 120 g
Przygotowanie tarty rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki do tartaletek, nakłuj. Ciasto wyłóż papierem, przygnieć np. suchą fasolą i podpiecz w piecu w temp. 170˚C przez ok. 30 minut.
Krem cytrynowy:
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok do rondelka. Dodaj jaja, cukier. Całość zagotuj, mieszając nieprzerwanie rózgą do uzyskania konsystencji budyniu. Następnie rondel zdejmij z ognia i dodaj zimne masło, wymieszaj, po czym schłodź.
Beza:
Lekko ubij białka w mikserze. Sukcesywnie dodaj do powstałej piany syrop cukrowy o temp. 118˚C, przygotowany wcześniej z cukru pudru i wody. Całość ubij w mikserze do momentu jej całkowitego wychłodzenia. Uważaj, by nie przebić bezy! Bezę przełóż do worka cukierniczego.
Upieczone wcześniej tartaletki wypełnij kremem cytrynowym. Udekoruj je bezą, szprycując ją na wierzch, a następnie opalając. Warto posypać je też otartą skórką z cytryny.