
• Ciastka owsiane 250 g
• Masło 150 g
• Ser twarogowy mielony 1kg
• Jaja 4 szt.
• Cukier puder 200 g
• Mąka pszenna 3 łyżki
• Kwaśna śmietana 200 g
• Mąka ziemniaczana 1 łyżka
• Sos waniliowy 100 ml
• Owoce sezonowe (borówka, malina, kumkwat) – do dekoracji
• Dekoracje czekoladowe Barima 12 szt.
Spód do ciasta:
Ciastka owsiane rozgnieć na drobny proszek. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj na jednolitą masę. Całość ułóż równomiernie na spodzie blaszki i schłodź w lodówce przez ok. 30 min.
Masa serowa:
Do misy miksera umieść ser i jaja, delikatnie zmiksuj, by nie napowietrzyć masy serowej. Dodaj kolejno cukier, mąkę i śmietanę.
Przyrządzoną masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek i upiecz w kąpieli wodnej: w temp. 180oC przez 10 min., a następnie w temp. 100oC przez 35-40 min.
Sposób podania:
Sernik wykrój za pomocą ringu o śr. 6,5 cm, podziel powstały kawałek na pół. Udekoruj owocami, czekoladowymi kawałkami i sosem waniliowym.