
Kruchy spód:
- Daktyle 160 g
- Płatki migdałów 100 g
- Pestki dyni 100 g
- Olej kokosowy 60 g
- Sól — do smaku
Masa z fioletowego batata:
- Fioletowy batat 300 g
- Orzechy nerkowca 250 g
- Syrop klonowy 220 g
- Sok z cytryny 60 g
- Laska wanilii 1 sztuka
- Olej kokosowy 160 g
- Imbir świeży 10 g
- Sól — do smaku
- Cukier — do smaku
Dekoracja:
- Kumkwat
- kwiat jadalny chaber
- mięta dekoracyjna
- mix kwiatów dekoracyjnych
Kruchy spód:
Wybierz tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż ją wokół papierem do pieczenia (lub użyj rantu cukierniczego). Aby przygotować spód, zmiksuj na jednolitą konsystencję daktyle, płatki migdałów, pestki dyni oraz olej kokosowy. Umieśc je na dnie tortownicy oraz ubij na płasko. Następnie schładzaj w lodówce ok. 1 godzinę.
Masa z fioletowego batata:
Batata obierz, pokrój w kawałki. Włóż do garnka i zalej wodą do poziomu produktu, dodaj szczyptę cukru oraz gotuj do miękkości. Następnie odcedź wodę i zmiksuj na gładką masę. Olej rozpuść, dodaj do niego ziarenka z laski wanilii oraz starty imbir. Wszystko delikatnie podgrzej i pozostaw na 20 minut. Dodaj do masy z batata oraz pozostałe składniki (orzechy nerkowca, syrop klonowy, sok z cytryny). Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie tak przygotowaną masę wylej na wystudzony spód. Pozostaw całość w lodówce na ok. 24 godziny.
Dekoracja:
Wyjmij sernik z formy, udekoruj plasterkami kumkwatu i świeżymi kwiatami. Podawaj na zimno.